Att resa med barn

Vi har varit på utlandstripper ganska många gånger sedan Junia föddes. Första gången var vi i Grekland när hon var 3 månader...
När hon fyllde 1 år åkte vi till Thailand och då var det ju lite andra grejer att tänka på. För det första är klimatet där lite annorlunda om man jämför med europa, men den största skillnaden är väl att flygresan är på 10-12 h enkel väg. Sen blir det säkert transfer och annat innna man kommer på plats så jag tänkte skriva några rader om det jag tycker är viktigt.
 
Bärselen, den har varit bäst! För det första har man ju väskor och handbagage...och säkerligen en vagn (kanske babyskydd också om man åker med riktigt småbarn) det är så enkelt att ha barnet på magen och två händer fria! sen ett plus också om man vill gå runt lite på planet utan att trötta ut ryggen allt för mycket.
 
Fråga om det finns lånevagn på resemålet. Vi har haft turen att få låna vagnar när vi åkt, ännu en grej mindre att hålla koll på på flygplatser. Ta med eget myggnät, parasoll och eventuell sittdyna. Om du vill ha vagn på arlanda så finns det att låna där.
 
Till planet: Filt, kudde (som barnet är vant med) nappar som sitter fast i klädesplagget så man slipper leta nappen under flygningen. + extra såklart. Mycket "gott" så som frukt, majskrokar (jag tog med typ 2 påsar majskrokar till Thailand men lägg dem i matlådor och packa i resväskan annars är det bara smulor när ni kommer fram)
3-5 liters plastpåsar. Ibland finns varken papperskorg eller toalett. Samla på dig skräp, kiss-bajsblöjor och släng dem så fort du hittar en papperskorg.
Liten handduk, eller underlägg till att byta blöja.
När vi åkte till Thai gick vårt flyg på kvällen så Junia somnade sin vanliga tid och sov hela natten. Så då försvann ganska många timmar så att underhålla henne var inga problem. Ta med nån bok, kanske Ipad med hörlurar om barnet är intresserad.
Ta med ombyteskläder, byt till svalare kläder när ni kommit fram... kan ju tom saknas ac på transferbussen. Glöm inte hatten!
 
Fråga på apoteket om en bra solskyddsfaktor, jag vet att små barn inte ska ha solskydd utan man ska klä på barnet. Men med handen på hjärtat, det funkade inte i Thailand, det blev sådär fuktigt äckligt varmt och vi var alltid i skuggan - jag kunde inte klä på henne så mycket. Då blev hon tyngblöt av svett och grinig så in i bängen. blöja, hatt, skugga och solskyddsfaktor 50 körde vi på och det funkade bra. Såklart UV-dräkt vid bad eller lek i sanden.
Kör inga hel-dagar utomhus. Dela upp dagarna och gå in och vila på rummet där det är svalt.
 
Maten - Junia har alltid ätit mindre än normalt när vi har varit i värmen. Så det har blivit mycket yoghurt och olika smoothies (Junia har aldrig tyck om frukt så då får man hitta på annat istället) Har aldrig heller nekat henne en vaniljpinneglass mitt på dagen - vill honha så får hon. Bara hon mår bra och får i sig lite.
 
Kall barnmat, vi tog med oss barnmatsburkar från Sverige - och Junia har nästan alltid ätit dem kalla när vi ätit lunch vid stranden eller poolen. Vi värmde maten i början men förstod sen att hon inte ville ha den varm. Testa er fram vad ert barn helst vill ha när det är annat klimat.
Skydda mot mygg - glöm inte att sätta in en myggadapter på rummet med utbytbara tabletter. Vi har även med oss myggmedel för barn som är köpt utomlands på apotek och det står att det är speciellt till småbarn. I Sverige har vi ju inte samma problem med mygg 12 månader om året så det finns inget medel som svenska apotek har på hyllan.
Men vi använder det mycket mycket sparsamt. Myggnät på vagnen som sagt.
Vätskeersättning, flytande alvedon... är ju standard.
Har säkert glömt hälften nu, men är det något ni undrar över så fråga på!
 
Vi åker till Grekland hela familjen när tillfälle ges... blir ju också en utmaning med 2 kids nu ;)
 
Hej på er!
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Mikaela E

Stort tack gör tipsen! Bara att börja beta av listan...;) btw; hur gjorde ni med flytväst?

Svar: Vi åkte på en båtutflykt och där fanns flytvästar för baby/ barn på båten. Men om ni vet att ni ska åka mycket båt över till olika stränder så skulle jag ta med egen flytväst.
emelie

2014-01-01 @ 23:27:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0