v.32

Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.

Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.


jag tycker fortfarande att dagarna flyger fram. ibland glömmer jag t.o.m bort att jag är gravid. som igår, heeeeerregud om 2 månader är vi föräldrar!!!
jag mår illa ibland, då är det bara att ligga o vila nån kvart sen är jag på fötter igen. egentligen har jag inget att klaga på, jag har säkert haft en lätt graviditet...peppar peppar, o jag hoppas att jag får ha det såhär bra hela vägen fram.
dock har jag svårt att hitta en skön sovställning eftersom magen börjar bli tung och att bebben kan få in riktiga sparkar i revbenen(så man vaknar). hicka har den också... flera gånger om dagen men det är bara mysigt =)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0