Kunde inte sagt det bättre själv

Läste nyss ett inlägg från blondinbellas blogg. Exakt så tänker, har vi gjort i vår familj också.

Här är texten jag kopierade:

Jag tänkte dela med mig av mina livsråd, en liten checklista på sådant som man ska ha koll på. Allt fungerar ju inte för alla såklart men såhär prioriterar jag i mitt liv:

1. Ha ett jobb som du trivs med och en bra chef om du är anställd. Den punkten är viktig, lägg åtta timmar om dagen på något som får dig glad.

- jag älskar mitt jobb, jag brinner för det, skulle nog aldrig klara av att ha en chef eftersom jag inte vet något annat. Men såklart så får jag ångest och hatar allt som har med jobbet att göra - ibland. Väldigt sällan, men allt kan inte vara perfekt. Jag ger hela mig till mitt arbete.

2. Spara till en buffert som du klarar dig på i minst tre månader. En ekonomisk trygghet påverkar dig positivt och du har råd att separera och betala hyran själv eller byta jobb om du inte trivs. En bra tumregel är 10% av din lön varje månad och spara det första du gör varje månad, inte det som blir över.

- jag började spara samma år jag började jobba år 2005, varje månad i 11 år har det dragits en summa till en kapitalförsäkring.

3. Om du lever med någon, se till att ha samboavtal eller äktenskapsförord på plats så fort det går. Om ni inte kan prata om något nu kommer ni definitivt inte kunna det vid en separation. I vårt står det ”Mitt är mitt och ditt är ditt”. Hårt kanske men det är livet också.

4. Testamente, speciellt om ni inte är gifta och har barn.

- eftersom vi inte är gifta har vi ett testamente men även om vi hade varit gifta så skulle vi ha skrivit ett. Nu vet vi vad vi båda vill och vad som gäller om något skulle hända.

5. Barnspar. Det spelar ingen roll om det är 200 i månaden eller 500 kronor. Bara att det är något. Kom igång direkt, rulla in med bebisen på ditt bankkontor och öppna upp ett konto idag. Sätt dig och din partner på kontot så att endast båda två kan få ut pengarna, absolut inte bara en av er. Odd och jag sparar 1000 kronor till varje barn i en fond med hög andel aktier varje månad.

- vi sparar barnbidragen i våra barns namn varje månad i två olika kapitalförsäkringar och pengarna är låsta tom den dagen dem fyller 25 år.

6. Barnförsäkringar, inkomstförsäkring, livförsäkring .. Utgå från hur ert liv ser ut och gör en plan för om något hemskt skulle ske. När Odd och jag fick barn tecknade vi en försäkring som handlade om att ena föräldern dog så skulle den andra få råd att bo kvar i lägenheten, då skulle alltså försäkringsbolaget gå in och stå för en summa så att det var möjligt.

- har försäkring på allt och alla!

7. Betala procentuellt hemma. Tjänar ni olika mycket, ska ni betala olika mycket för att det ska bli lika. Det är det enda sättet. Om ena äger boendet så ska den som inte äger boendet inte betala av räntan på lån.

- jag och Kim tar ut lika lön och betalar lika mycket hemma.

8. Jämn pension. Om ni är en familj med barn och en av er är tar fler föräldradagar och vabbar betydligt mer så måste ni jämna ut pensionen. Man kan ge bort 2,5 % av den statliga pensionen till sin partner eller upprätta ett privat pensionssparande till den föräldern som jobbar mindre - (mindre pension).

- den här punkten tror jag många glömmer, vet kvinnor i min närhet som varit hemma med barn en längre tid, gått ner i tid och får en usel pension när det väl är dags att ta ut den. Det är bara sorgligt att männen alltid "kommer undan" och inte berörs på samma sätt, speciellt när man kanske skiljer sig i äldre dagar, ingen kommer att tacka dig för att du var hemma och inte jämnade ut pensionen.


Hur många punkter kan ni checka av?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0